دیده بان پیشرفت علم، فناوری و نوآوری
24 مهر 1400 - 00:06
قادرزاده در گفت‌وگو با آنا عنوان کرد؛

تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند

رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج از تولید ۲۱ محصول فناورانه در این مرکز خبر داد و گفت: از این تعداد، تولید چهار محصول ازجمله نانوذرات طلا و نقره دارای مجوز هستند.
کد خبر : 613137
مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج



گروه استان‌های خبرگزاری آنا؛ مطابق تفاهم‌نامه همکاری بین معاونت پژوهش و فناوری وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی، مراکز رشد این دانشگاه، ابتدا مجوز اولیه و راه‌اندازی را از دانشگاه و وزارت علوم، دریافت می‌کنند، سپس براساس ۳۸ شاخص ارزیابی شده در سه سطح قرار می‌گیرند.


نتایج سطح‌بندی مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی با حضور نماینده وزارت علوم، تحقیقات و فناوری در شورای سیاست‌گذاری و راهبری مراکز رشد به تأیید رسیده و مراکز رشد سطح یک و ۲ برای صدور مجوز به وزارت علوم معرفی می‌شوند.




بیشتر بخوانید:


تولید نانوپودرهای فلزی و غیرفلزی


فعالیت ۱۷ هسته، واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان در مرکز رشد واحد قوچان


طراحی و ساخت کیت تشخیصی «کمپیلوباکتر» با قیمتی کمتر از یک‌دهم نمونه‌های خارجی


«فیلتر سلولزی هوا» چه قابلیت‌هایی دارد؟/ اختراعی جذاب برای سرمایه‌گذاران


اپلیکیشن تخصصی دانشکده علوم انسانی به بهره‌برداری رسید/ ساخت نرم‌افزار «داستان گویا» برای کودکان




به‌تازگی در راستای حمایت و با توجه به ارزیابی و سطح‌بندی صورت گرفته برای مراکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی و تأیید شورای سیاست‌گذاری و راهبری مراکز رشد دانشگاه، مجوز فعالیت همه مراکز رشد سطح یک و ۲ صادر شد و مراکز رشد اصفهان (دو مرکز رشد)، اراک، مشهد، واحد علوم و تحقیقات تهران، واحد تهران جنوب، ایلام، بجنورد، واحد تهران شمال، دزفول، زاهدان، نجف‌آباد، زنجان، ساری، قائم‌شهر، کرج، قوچان، اهواز، اردبیل، رودهن، سنندج، درود و الیگودرز موفق به اخذ مجوز فعالیت شدند.


خبرنگار خبرگزاری آنا به همین مناسبت با رؤسای مراکز رشد در واحدهای دانشگاه آزاد اسلامی درباره نحوه فعالیت و استقرار هسته و واحدهای فناور، شرکت‌های دانش‌بنیان و دستاوردهای


مراکز گفت‌وگو کرده است که در این شماره گفت‌وگو با عبدالباقی قادرزاده رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج را پی می‌گیریم.


آنا: لطفاً خلاصه‌ای از تاریخچه مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج و چگونگی راه‌اندازی آن را تشریح کنید.


قادرزاده: مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج ۲۰ شهریور ۱۳۹۰ با اخذ موافقت اولیه از معاونت پژوهشی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری و معاونت پژوهشی دانشگاه آزاد اسلامی فعالیت خود را آغاز کرد.


مرکز رشد واحد سنندج با اخذ موافقت اصولی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری خرداد ۱۳۹۳، فعالیت‌های خود را به‌صورت ۸۰ درصد کشاورزی و ۲۰ درصد سایر زمینه‌ها براساس مجوز شماره ۴۲۰۸۶/۳ مورخ ۱۲ خرداد ۱۳۹۳ این وزارتخانه آغاز کرد.


تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند


مجوزهای فعالیت مرکز رشد تاکنون با ارائه گزارش عملکرد مرکز رشد توسط وزارت علوم، تحقیقات و فناوری به‌صورت سالانه تمدید شده است. مرکز رشد واحد سنندج با تکیه بر اجرا و تحقق ایده‌های علمی اعضای هیئت علمی، دانشجویان و عموم فرهیختگان استان کردستان یکی از مراکز برتر در این استان است.


آنا: مرکز رشد واحد سنندج اکنون در چه سطحی موفق به اخذ مجوز شده و چه تعداد هسته، واحد فناور و شرکت دانش‌بنیان و در چه حوزه‌هایی در مرکز مستقر هستند؟


قادرزاده: مرکز رشد واحد سنندج در سطح ۲ قرار دارد و مجوز آن توسط وزارت علوم تا پایان ۱۴۰۱ تمدید شده است. اکنون هشت هسته فناور و ۱۲ واحد فناور و یک شرکت دانش‌بنیان در این مرکز مستقر هستند. کارهای مقدماتی اخذ مجوز دانش‌بنیان یکی از واحدهای فناور در معاونت علمی ریاست جمهوری در حال پیگری است.


سال ۹۹ مبلغ ۷۵۰ میلیون تومان برای پنج شرکت و سال ۱۴۰۰ مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان برای یک شرکت از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری برای هسته‌ها فناور جذب شده است.آنا: سیاست‌ها و برنامه‌های اجرایی فعلی مرکز رشد واحد سنندج چیست و اولویت اصلی را بر چه محوری قرار داده‌اید؟


قادرزاده: با توجه به تأکید دانشگاه آزاد اسلامی در راستای حرکت به سوی دانشگاه کارآفرین و لزوم استفاده از ظرفیت‌های اعضای هیئت علمی دانشگاه و دانشجویان نخبه، برنامه اصلی مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه آزاد اسلامی واحد سنندج در راستای جذب استادان و دانشجویان فناور و کمک به عملیاتی‌کردن ایده‌ها و محصولات فناورانه آنهاست.


در این راستا در ۶ ماه نخست سال ۱۴۰۰، ۹ نفر از اعضای هیئت علمی، یک نفر کارمند فناور دانشگاه و پنج نفر از دانشجویان فارغ‌التحصیل جذب و هسته‌های فناور را تشکیل داده‌اند. برنامه‌های آموزشی و ترویجی مرکز شامل وبینارها، دوره‌ها و برگزاری تجربه در مسیر فناورانه و عرضه و نمایش محصولات مرکز در حال برنامه‌ریزی و انجام است تا اینکه تعداد بیشتری از استادان و دانشجویان خلاق جذب مرکز رشد دانشگاه شوند.


برنامه‌ برای شکوفایی و جذب هسته‌ها و واحدهای فناور قوی


آنا: چه برنامه‌هایی برای چشم‌انداز مرکز رشد واحد سنندج در نظر گرفته شده و نحوه تعامل شما با بخش‌های درون و برون‌دانشگاهی مرتبط با مرکز چگونه است؟


قادرزاده: برنامه‌های متنوعی شامل برگزاری استارت‌آپ‌ها، وبینارها، دوره‌ها، چالش‌های فناورانه و بازدیدهای میدانی در راستای شکوفایی و جذب هسته‌ها و واحدهای فناور قوی در نظر گرفته شده است.


از لحاظ برون‌دانشگاهی خوشبختانه با ادارات، سازمان‌ها و مراکز نوآوری متعددی در استان کردستان تفاهم‌نامه همکاری امضا شده و برنامه‌های مشترک فراوانی تدارک دیده شده است.




بیشتر بخوانید:


«فیلتر سلولزی هوا» چه قابلیت‌هایی دارد؟/ اختراعی جذاب برای سرمایه‌گذاران


اپلیکیشن تخصصی دانشکده علوم انسانی به بهره‌برداری رسید/ ساخت نرم‌افزار «داستان گویا» برای کودکان




از نظر درون‌دانشگاهی همکاری خوبی بین بخش‌های مختلف دانشگاه وجود دارد. به‌طور خلاصه برنامه‌هایی مانند برگزاری مجموعه وبینارهای آموزشی و ترویجی مرکز رشد (۲۰ وبینار)، برگزاری دوره‌های تجربه در مسیر فناورانه TEDx (پنج دوره)، برگزاری استارت‌آپ به‌صورت استانی (پنج استارت‌آپ)، برگزاری روز عرضه و نمایش فناوری و نوآوری (دو روز)، برگزاری نمایشگاه‌های عرضه محصولات (دو نمایشگاه)، برگزاری دوره‌های آموزشی برای شرکت‌ها (پنج دوره)، برگزاری ایده‌شو به‌منظور جذب هسته‌های فناور جدید (یک دوره)، اجرایی‌کردن بخشنامه دانشجوی فناور، جذب استادان فناور در راستای اجرایی‌کردن بخشنامه مربوطه، برگزاری دوره‌های توانمندسازی مدیران مراکز رشد (در سطح ملی) و جذب هسته‌ها و واحدهای فناور جدید (پنج هسته و پنج واحد فناور) تدارک دیده شده است.


۱۷ محصول بدون مجوز هسته‌ها، واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان


آنا: لطفاً محصولات و دستاوردهای شاخص مرکز رشد واحد سنندج را تشریح کنید و بفرمایید حمایت‌های مالی دیگر نهادها از مرکز رشد چگونه بوده است؟


قادرزاده: محصولات بدون مجوز هسته‌ها، واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیان ۱۷ مورد است که شامل بلوک‌های بتنی با قابلیت سبکی، منوری و آب‌گریزی، مهرهای امنیتی و ضد جعل، پکیچ تصفیه فاضلاب برای مکان‌های هزار خانوار، دستگاه تصفیه آب قابل حمل، شبکه اجتماعی امور خیریه و نیکوکاری، پودر نانودرخت نقره، پلکان موزیکال، صفحه موزیکال مخصوص کودکستان، دستگاه ضدعفونی‌کننده دست اتوماتیک، دستگاه کنترل از راه دور وسایل الکترونیکی، دستگاه کاشت اتوماتیک بذر صیفی‌جات ۶ کاره، دستگاه واکر و دستشویی مخصوص بیماران، برنامه تست مدل نرم‌افزاری، دستگاه محلولی کلرزن خود مکشی، بازی فکر بکر نابینایان، کولان گشت و دوز نابینایان است.


تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند


چهار محصول که اکنون در هسته‌ها، واحدهای فناور و شرکت‌های دانش‌بنیانی مرکز رشد در حال تولید بوده، دارای مجوز هستند. این محصولات در حوزه فراورده‌های پیشرفته حوزه تشخیص و درمان قرار می‌گیرند.


یکی از این محصولات «نانوسیم‌های نقره» و دیگری «نگه‌دارنده فیبرهای میکرو استخراج فاز جامد سرنگ» است.


تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند


میکرو استخراج فاز جامد (SPME) یک روش آماده‌سازی نمونه است که در آن جاذب به‌صورت پوشش پلیمری نازکی (به ضخامت ۱۰ تا ۱۰۰ میکرومتر) روی یک میله باریک به قطر ۰.۱ تا ۰.۲ میلی‌متر (۱۰۰ تا ۲۰۰ میکرومتر) به طول یک سانتی‌متر نشانده می‌شود که به آن فیبر گفته می‌شود.


فیبرهای SPME در قطبیت‌های متفاوتی وجود دارند که هرکدام برای استخراج گستره خاصی از ترکیبات مناسب هستند، به‌طور خلاصه فیبرهای قطبی برای استخراج ترکیبات قطبی و فیبرهای غیرقطبی برای استخراج ترکیبات غیرقطبی مناسب هستند. به‌عبارتی هفت نوع فیبر تجاری با قطبیت‌هابی متفاوت در بازار وجود دارند که قیمت هر بسته سه‌تایی از آنها در حدود ۱۲ تا ۱۴ میلیون تومان است. (قیمت واقعی آنها اکنون ۵۱۴ یورو است)؛ ولی به‌دلیل تحریم‌هایی که علیه کشورمان صورت گرفته، خیلی بیشتر از قیمت واقعی به فروش می‌رسند.


محصول دیگر دارای مجوز، «محلول کلوئیدی نانوذرات طلا» است.


تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند


نانو ذرات کلوئیدی طلا با استفاده از روش‌های متفاوتی مانند روش‌های شیمیایی واکنشی احیا با استفاده از حرارت، لیزر، پلاسما و ... ساخته می‌شوند. از این نانو ذرات برای مشخصه‌یابی آنتی‌بادی، آنتی‌ژن DNA و تشخیص واکنش‌های بیولوژی استفاده می‌شود. در این شرکت نانوذرات طلا با استفاده از عصاره گیاهان دارویی به‌عنوان عوامل کاهنده و نگهدارنده تهیه شده است.


نانو ذرات طلا برای تشخیص مارکرهای سرطانی و آلاینده‌های محیط زیست کاربرد دارد. علاوه‌بر این نانو ذرات ساخته شده در صنایع گوناگون ازجمله اپتو الکترونیک، فوتونیک، رنگ، نساجی و کامپیوترهای کوانتومی کاربرد دارند.


«محلول کلوئیدی نانوذرات نقره» دیگر محصول دارای مجوز است.


تولید 21 محصول در مرکز رشد دانشگاه آزاد اسلامی سنندج | ایده‌ها و محصولات فناورانه حمایت عملی می‌شوند


نانوذرات نقره با داشتن خواص نوری و الکتریکی منحصربه‌فرد در محصولات متنوعی کاربرد دارند؛ برای مثال، از نانوذرات نقره به‌علت پایداری و هدایت الکتریکی بالا، در تهیه محصولاتی مانند جوهرها، خمیرها و پرکننده‌های رسانا استفاده می‌شود. خواص نوری این نانومواد زمینه کاربرد آنها را در دستگاه‌های فوتونی فراهم کرده است.


یکی از کاربردهای رایج نانوذرات نقره وابسته به خواص ضدمیکروبی آنها بوده و در این راستا منسوجات، تجهیزات کامپیوتری، پانسمان، چسب زخم و دستگاه‌های زیست پزشکی حاوی نانوذرات نقره تولید شده‌اند.


مجوز سازمان مرکزی برای راه‌اندازی سرای نوآوری گردشگری و صنایع دستی در واحد سنندج اخذ شده است و در حال تجهیز فیزیکی، استقرار شتاب‌دهنده تخصصی و برنامه‌ریزی برای برگزاری مجموعه رویدادهای استارت‌آپی با توجه به ظرفیت گردشگری و صنایع دستی هر شهرستان استان هستیم.مبنای عملکرد بسیاری از حسگرها خواص نوری نانوذرات نقره است. نانوذرات نقره در جذب و پراکندگی نور بسیار کارآمدند و برخلاف بسیاری از عوامل رنگ‌زای متداول، طیف رنگی این مواد به اندازه و شکل ذرات آنها بستگی دارد.


نانوذرات نقره به‌دلیل خواص آنتی‌باکتریالی و ضدمیکروبی‌ای که دارند، امروزه در پزشکی بسیار مورد استفاده قرار می‌گیرند. در بعضی استفاده‌ها از آنها مستقیماً به‌عنوان آنتی‌بیوتیک استفاده می‌شود. به‌عنوان مثال یکی دیگر از کاربردهایی که امروزه دارند، استفاده در پانسمان‌های آنتی‌باکتریال است. این پانسمان‌ها به این شکل است که دیگر در آنها نیازی به استفاده از ضدعفونی‌کننده‌هایی مانند بتادین نیست و احتمال عفونت زخم نیز کاهش می‌یابد.


نانوذرات نقره به‌دلیل ویژگی‌هایی که دارند در صنعت نساجی نیز مورد اقبال واقع شده‌اند. یکی از معروف‌ترین کاربرد آنها در نساجی، جوراب‌هایی نانویی است که بو نمی‌گیرند. یکی از دلایل مهم بوی بد پا، باکتری‌های درون کفش هستند که به‌دلیل محیط مرطوب درون کفش به سرعت تکثیر شده و بوی بدی ایجاد می‌کنند. نقره این باکتری‌ها را نابود کرده و موجب می‌شود بوی بد پا از بین برود.


لازم به یادآوری است که حمایت مالی خوبی از سوی معاونت علمی ریاست جمهوری برای هسته‌ها جذب شده است. در سال ۹۹ مبلغ ۷۵۰ میلیون تومان برای پنج شرکت و در سال ۱۴۰۰ مبلغ ۲۰۰ میلیون تومان برای یک شرکت جذب شده است.


آنا: اکنون نحوه تعامل شما با سراهای نوآوری، مراکز تحقیقاتی و دیگر بخش‌های مربوط در دانشگاه چگونه است؟ و چه نوع حمایت‌هایی دارید؟


قادرزاده: مجوز سازمان مرکزی برای راه‌اندازی سرای نوآوری گردشگری و صنایع دستی در واحد سنندج اخذ شده است و در حال تجهیز فیزیکی، استقرار شتاب‌دهنده تخصصی و برنامه‌ریزی برای برگزاری مجموعه رویدادهای استارت‌آپی با توجه به ظرفیت گردشگری و صنایع دستی هر شهرستان استان هستیم. خوشبختانه همکاری خوبی برای جذب و استقرار هسته‌های فناور جدید در حال انجام است.


انتهای پیام/۴۱۰۳/۴۰۶۲/



انتهای پیام/

ارسال نظر
قالیشویی ادیب